aktualizováno: 02.03.2024 12:14:07

Sportovní klub Badminton Boreček Opava

Tour čtyřher 2016/2017

 

VI. Victor Tour Mix a Debl 2. dubna 2017

 

Konečné pořadí mix

1. Šubertová Marcela a Súkup Josef

2. Hromadová Olga a Sýkora Martin

3. Valigurová Alice a Heidler Jakub


 

Konečné pořadí čtyřhra muži

1. Kořený Tomáš a Heidler Jakub

2. Kocich Jiří a Tomášek Libor

3. Sýkora Martin a Hošák Petr

 

 

Konečné pořadí čtyřhra ženy

1. Hekelová Barbora a Šubertová Marcela

2. Mazurová Michaela a Valigurová Alice

3. Solnická Martina a Hromadová Olga

 

 

FOTO

 

****************************************************************************************************************************************************

 

V. Victor Tour Mix a Debl 5. března 2017

 

Konečné pořadí mix

1. Grusmannová Anna a Sonnek Tomáš

2. Klečková Stáňa a Moravec Michal

3. Šubertová Marcela a Súkup Josef

 


Mixy

 


FOTO

 

****************************************************************************************************************************************************

 

 

III. Victor Tour Mix a Debl 4. prosince 2016

 

Konečné pořadí mix

1. Valigurová Alice a Polášek Jan

2. Hromadová Olga a Sonnek Tomáš

3. Horáková Tereza a Tomala Petr

 


Mixy

 



Konečné pořadí čtyřhra muži

1. Polášek Jan a Rejda Lukáš

2. Bachus Ryszard a Wachniewski Marek

3. Súkup Josef a Sonnek Tomáš

 


Muži

 

FOTO

 

****************************************************************************************************************************************************

 

 

II. Victor Tour Mix a Debl 2. října 2016

NÁVRAT KRÁLE

Roku 1532 bylo posmrtně vydáno dílo Niccolo Machiavelliho Vladař. Roku 2016 se našeho turnaje zúčastnil zatím asi nejvýše žebříčkově postavený závodní hráč Jan Somerlík. Co za souvislosti pojí tyto zdánlivě zcela odlišné události se dozvíte v následujícím povídání.

Tak jako jsme se zasadili, že se budeme snažit neustále zvyšovat herní úroveň našich turnajů, tak se to také postupně daří. Již dle známých jmen, která se účastnila úvodního kola se dalo usoudit, že celková kvalita tour bude znamenitá. Naše přání je vždy jednoduché, a to, aby se na kurtu střetli špičkoví amaterští hráči a doprovodili je co nejkvalitnější profesionální badmintonisté. Hned druhé kolo jsme se přiblížili prakticky momentálnímu maximu. Jak jinak totiž nazvat mixovou soupisku, která nám zaručuje souboje amatérských titánů v podání např. Kořeného, Moravce a navrátivšího se Sýkory a na pomyslném druhém břehu stojící závoďáky Halfara, Sonnka apod. Čekal nás badminton pro fajnšmekry... .

Tentokrát se nám však podařil podle mě husarský kousek, když do enklávy závoďáků pro toto kolo přibyl nadějný juniorský reprezentant České Republiky Honza Somerlík.  Vítěz několika významných juniorských turnajů na našem území, ale zárověň také účastník mistrovství světa. Jakým způsobem se nám podařilo na amatérský badmintonový turnaj získat takovou akvizici? Na to vám nemůžeme, nebo spíš nechceme poskytnout přímou odpověď. Bude Vám muset pouze stačit nepřímý odkaz ke spisu výše zmiňovaného filozofa, který se ve svém zásadním státotvorném díle mj. vyjadřuje kladně k použití jakýchkoliv prostředků pro dosažení vytýčených cílů... Jak se můžete přesvědčit, lze tuto myšlenku pevně uchopit i v běžném životě. Tečka.

Takže, Honza Somerlík byl pro toto kolo náhradou za Petra Tomalu, a my jsme za to velmi rádi. Z mého pohledu a dle názoru spousty jiných, totiž právě on jako první závoďák ukázal jaký může být opravdový rozdíl mezi amatéry a profíky. Jeho hra nepostrádala rychlost, dynamiku a především značnou míru přesnosti. Byla na něm znát, i přes jeho relativně nízký věk, velká herní a taktická vyzrálost, a tak bych mohl pokračovat. Bylo by tedy nasnadě říci, že si musel se svojí partnerkou Terezou Horákovou nezadržitelně dokráčet pro vítězství v celém mixovém turnaji, nýbrž někdo byl nakonec zásadně proti.

 

Jak se tedy tuto první, pochmournou, říjnovou neděli roku dvoutisícíhošestnáctého vše v mixovém turnaji odehrálo? Složení párů slibovalo hodně, průběh mnohé předčil a výsledek byl všeříkající. Už když se před začátkem turnaje začaly skupinky závodních hráčů rozcvičovat způsobem, který jim  přísluší, bylo jasné, že řada z nich nechce ponechat nic náhodě.

Začneme nejprve od největších překvapení v negativním slova smyslu. Tím pro mě byl výkon dvojice velmi nadějných reprezentantů domácího klubu Badminton Boreček Matula / Moravcová. Přestože sehráli několik velmi pohledných utkání, celková 15 pozice s pouhými šestnácti uhranými body musí být pro tak ambiciózní pár považována za výrazný neúspěch. Velmi známí Očadlík /Cenknerová, kteří obvykle dokáží potrápit nejednoho favorita také nepředváděli výkony na které jsme od nich tradičně zvyklí a skončili hluboko pod svými možnostmi.

Na opačném pólu se nacházející největší favorit turnaje pár Kořený / Mazurová nebyl tento den očividně v herní pohodě. Ztrácel pozice a body na frontách, kde obvykle vítězí s převahou a lehkostí., kdy už prvotní vzdor a zarputilost páru Kocich / Kaločová dával vytušit pozdější komplikace. Konečná čtvrtá vybojovaná  pozice byla pro ně maximem. Třetí místo tentokráte ukořistili Moravec / Klečková, kteří rozhodující body získali v závěrečném zápase právě proti dvojici Kořený / Mazurová. Stále jsem však  přesvědčený o tom, že Michal ještě není na hranici svých možností a nechává si v záloze nějaká překvapení na rozhodující bitvy, uvidíme jestli ho jeho partnerka Stáňa dokáže svými výkony  podpořit.  Pomyslné stříbrné medaile si nakonec uhráli Somerlík / Horáková, když jediný ztracený set odevzdali konečným zaslouženým vítězům turnaje. V průběhu jednotlivých kol se stále více krystalizoval z této dvojice možný adept na celkovou výhru, Honza nekomprmisně diktoval hru a Tereza, která roste velkými skoky a má před sebou zajímavou budoucnost, pokud na sobě bude nadále pracovat s pílí, kterou pracuje. Dnes to však na vítězství bylo málo.

Teď už, ale vymezíme prostor vítězům, tak nekompromisně jako si oni vymezují místo již dlouhou dobu na výsluní amatérského badmintonu. Pár Sýkora / Hromadová. Přízrak? Fenomén? Legenda? Slova, která Vám při pohledu na jejich dlouhodobé úspěchy mohou vytanout na mysl. Ne, nadsázka není na místě, je to pouze pojmenování skutečnosti. Pohled na silovou hru Martina Sýkory, navrátivšího se v plném zdraví po dlouhodobém nepříjemném zranění byl zcela jasným důkazem. Ve spojení se svojí partnerkou Olgou Hromadovou tvoří nezničitelnou a skvělě se doplňující dvojici, a přestože si jejich místo snaží čas od času někdo usurpovat pro sebe, nadvláda nemá nikdy dlouhého trvání. Koneckonců získat celých 30 bodů na takto bezpochyby špičkově obsazeném turnaji hovoří samo za sebe. Král se tedy opět vrátil, najde se někdo, kdo mu srazí korunu?

 

V odpoledních hodinách se již tradičně odehrály párovky ženské a mužské, opět ve velmi kvalitním složení. V ženské soutěži tentokrát nenechal nikoho na pochybách pár Moravcová / Frischová a od začátku si šel jasně za vítězstvím. Nejdůležitější je pro ně vždy konfrontace s dnes nakonec druhou dvojicí Mazurová / Valigurová. Když porovnáme styly jednotlivých párů, pak silové pojetí hry Alice a Míši je ve značném kontrastu se spíše techničtější hrou Katky a Míši, která dnes slavila úspěch. Přesněji řečeno, byl to zejména mix přesných dropů a promyšleně zahraných míčů, který měl rozhodující vliv na konečný výsledek jejich vzájemného zápasu. Třetí místo si odnselo duo Davidová / Solnická Nela.

V mužské soutěži se projevila právě taktická a herní vyzrálost Honzy Somerlíka, který ukoučoval svého nadaného parťáka Kubu Matulu a jejich plodná spolupráce vyústila v celkem poklidné vítězství v turnaji, kdy jediný set ztratili s párem Súkup / Moravec. Druhé místo patřilo páru Kořený / Heidler, kdy si oba zmínění spravili chuť z neuspokojivého mixového dopoledne svojí standartně kvalitní hrou. Bronz doputoval do vlastnictví stále se nepatrně hledající dvojice Súkup / Moravec, ale kousíčky už pomalu začínají zapadávat do sebe, takže věříme v jejich úspěšnější následující kola.

 

Všem bychom chtěli moc poděkovat za účast, doufáme že si vždy skvěle zahrajete a užijete badmintonový den u nás, a že si každý najde vyhovující  a motivující soupeře. Děkujeme za Váš čas.

 

Těšíme se na viděnou příští prosincové kolo.


Konečné pořadí mix

1. Hromadová Olga a Sýkora Martin

2. Horáková Tereza a Somerlík Jan

3. Klečková Stanislava a Moravec Michal

 


Mixy

 

 

Konečné pořadí čtyřhra ženy

1. Moravcová Michaela a Frischová Kateřina

2. Mazurová Michaela a Valigurová Alice

3. Davidová Marika a Solnická Nela

 


Ženy

 

Konečné pořadí čtyřhra muži

1. Somerlík Jan a Matula Jakub

2. Kořený Tomáš a Heidler Jakub

3. Súkup Josef a Moravec Michal

 


Muži

 

FOTO

 

****************************************************************************************************************************************************

 

I. Victor Tour Mix a Debl 4. září 2016

ZAČÍNÁME V NOVÉM

Prvního setkání v rámci naší nové série turnajů v párových disciplínách se zúčastnilo velmi  zajímavé množství hráčů. Pomineme-li počet, pak především kvalita osazenstva se nadmíru vydařila. Vzhledem k tomu, že se mohou účastnit také registrovaní hráči, neboli "závoďáci", potkala se zde známá jména jak amatérského, tak právě závodního badmintonu.  Dalo by se říci že minimálně z řad rekreačních hráčů na sebe narazila smetánka. Jak jinak si vyložit jména jako Tomáš Kořený, Michal  Moravec, Jirka Kocich apod. , stejnětak bychom mohli hovořit o ženském osazenstvu. Abychom nezapomněli na závodní hráče, pak jsme s potěšením mohli přivítat např. Petra Tomalu, Tomáše Sonnka, Jirku Halfara a jiné. Jednoduše, člověku alespoň trošku orientujícímu se v současných badmintonových kruzích, minimálně na Severní Moravě, by se mohla zatočit při pohledu na soupisku hlava. Pokud bych se měl ještě pozastavit u výrazných jmen amatérského badmintonu, pak mi tu chybělo snad už jen jedno - Martin Sýkora. Ten je do celkové tour samozřejmě  přihlášen se svojí dlouhodobou partnerkou Olgou Hromadovou, tohoto prvního kola se ovšem zúčastnit nemohl, a tak za sebe měl adekvátní náhradu. Co nás tedy může čekat a zřejmě ani nemine v následujících kolech - mixové souboje např. v podání Kořený - Sýkora - Moravec, z mého pohledu asi tří nejvýraznějších badmintonových osobností za poslední dobu. K tomu přidáme registrované hráče, několik milých překvapení a  máme se na co těšit.

Pokud bychom se tedy měli zaměřit podrobněji na papírové favority celkové tour, pak nás při letmém pohledu na listinu přihlášených musí zaujmout jméno Tomáš Kořený, hráč, který uplynulou sezónu vyhrál z pravidelně hrajících se soutěží prakticky co se dalo: mix a debl na tradičním Habali, mix a debl na prestižním Forfun v Bohumíně a několik dalších turnajů. Dále pak Martin Sýkora potvrzující svoji vysokou výkonnost neustále a troufám si říci, zastávající známé heslo, "lepší mrtvý než druhý". Michal Moravec, který si dal kratičkou pauzu v podobě dvou volnějších "badmintonových" let, kdy neobrážel až tak mnoho turnajů, většinou však kam přijel dal o sobě výrazně znát.  K jeho výsledkům by se slušelo zmínit, že minulou sezónu vyhrál velmi prestižní soutěž Kabal v Karviné. Ze závodních hráčů zmíníme Petra Tomalu a Jirku Halfara, dlouholeté hráče Klimkovic, které často balancují na hranici extraligové příslušnosti, dále pak také spoustu mladších nadějí.

Z ženského osazenstva bychom mohli upozornit na Alici Valigurovou, která podává standartně výkony na vysoké úrovni bez větších výkyvů, dále pak Olgu Hromadovou, dlouholetou hráčku s úspěchy z amatérských mistrovství republiky. Ze závodních hráček pak zmíníme především Mariku Davidovou, která je velmi výrazná především mezi registrovanými. Miša Moravcová, jenž zaznamenala větší průlom během upynulé sezóny. Tak bychom mohli pokračovat dál a dál. Myslím, že soupiska naplněná k prasknutí, slibující badmintonové souboje těch nevyšších kvalit.

Abychom přešli k samotnému dění. Začali jsme dopoledním trunajem mixů, který sliboval zápasy s těmi nejlepšími atributy. Někteří favorité se rozjížděli pomaleji, jiní si hned od začátku nebrali servítky. Velmi překvapivým byl hned první výsledek favorizované dvojice Hromadová/ se zaskakujícím Tomášem Sonnkem, kteří proti rozjetému páru Valigurová/Heidler neuhráli ani bod. Alice s Kubou jen potvrdili, že jejich vítězství na tradičně silně obsazeném prázdninovém nočním turnaji v Pardubicích nebylo náhodné. Velmi slibně se ze začátku jevila také ryze závodní dvojice Davidová/Žurek, než ovšem ve čtvrtém kole narazili na pár Mazurová/Kořený, který nekompromisně setřel rozdíl mezi tolikrát propíranou kvalitou závodního a amatérského badmintou. Další závodní pár Moravcová/Halfar si podle jejich vlastních velkoústých prohlášení přijel pro celkovou výhru, hned na začátku se však musel potýkat s výborným Petrem Tomalou a jeho výrazně se zlepšující partnerkou Terezou Horákovou, kteří jim hned z kraje důrazně připoměli s jakou vlastně kvalitou se budou víceméně celý turnaj potýkat. Na to také navázal ve druhém kole nebezpečný pár Kaločová/Kocich, který jim sebral cenné body. Další favorizované dvojici Klečková/Moravec se poprvé přestalo dostávat dechu ve třetím kole, kdy narazili na již zmiňované Mazurovou s Kořeným, jenž se stali a stávají katem většiny soupeřů. Jediní kdo dokázali posledně zmíněný pár nakonec "čistokrevně" porazit byli Hromadová/Sonnek, kteří pokud by se vyhnuli fatálnímu kolapsu v prvním kole, tak by tento mixový turnaj zaslouženě vyhráli. Tomáš Sonnek vyčníval a Olga jej dokázala spolehlivě podržet na síti.

Turnaj byl dle předpokladů více než vyrovnaný a pořadí na prvních pěti místech, alespoň z mého pohledu splnilo očekávání, s drobnými nuancemi. Pár Klečková/Moravec, který si podle jejich slov skvěle zahrál nakonec na pátém místě. Čtvrtí, a na kurtu svým projevem asi vždy nejrozeznatelnější, skončili hodně ambiciózní Moravcová/Halfar. Za zmínku stojí, že nakonec třetí pár Hromadová/Sonnek dělil od první příčky i přes mohutný finiš jediný míč, a tak se stalo, že jim navíc stříbrné medaile "ukradla" dvojice Valigurová/Heidler díky již zmiňovanému vzájemnému utkání. Kubovo hodnocení konečného výsledku hovoří za vše: "Druzí? Na tu bídu..." Vítězi se tedy pro tentokrát stali již tradičně výborně hrajíci Mazurová s Kořeným. Pokud však bude konkurence tak drtivá jako v prvním kole, uvidíme ještě hodně urputných soubojů o nejvyšší příčky. 

Deblový turnaj jak v mužském tak v ženském provedení se odehrál v odpoledních hodinách. V mužích se vezlo na dopolední vlně duo Kořený/Heidler, které taky nakonec i přes notnou dávku společenské únavy v závěru dne celý turnaj zaslouženě vyhrálo. Druhou příčku ukořistili závodní hráči Halfar/Láznička. Třetí místo, pro některé možná trochu překvapivě, pro sebe uhrála stabilní dvojice Kocich/Fojtík, kterým nepatrně nahrál právě poslední zápas, proti v té době již značně rozvernému páru Kořený/Heidler. Největším rozčarováním tak bylo pravděpodobně čtvrté místo deblu Súkup/Sonnek, kdy zejména prvně jmenovaný předváděl hru, která má s pocitem spokojenosti asi tolik společného jako jorkšírský teriér s brazilskou filou.

V ženském turnaji kralovala celkem suverénním způsobem dvojice, od které by to jeden vzhledem ke konkurenci nečekal. Valigurová/Mazurová předváděly celý trunaj výbornou hru a bez ztráty setu zvítězily. Zejména drajvová hra především Alice, ale obou spoluhráček snese velmi přísná kriteria. Druhé místo zbylo pro vynikající párovou hráčku Davidovou, které vydatně sekundovala starší ze sester Solnických Nela. Celkem překvapivé, až třetí místo , zbylo na závodní pár Moravcová/Frischová, které šly do turnaje zajisté se zcela jinými představami. Po remíze s nakonec druhou dvojicí a jednoznačné prohře s vítězným párem Valigurová/Mazurová však nemohly doufat v lepší pozici, za kterou byly nakonec rády. Čtvrté skončily Olga Hromadová s Martinou Solnickou.

 

Myslím, že všechny disciplíny opět potvrdily, že rozdíl mezi špičkovým amatérským badmintonem a badmintonem značného množství registrovaných hráčů se ve spoustě případů zcela stírá, nehledě na to, zda hrajeme plastem nebo peřím.

Těšíme se na viděnou příští kolo v neděli 2. řijna.


Konečné pořadí mix

1. Mazurová Michaela a Kořený Tomáš

2. Valigurová Alice a Heidler Jakub

3. Hromadová Olga a Sonnek Tomáš

 


Mixy

 

 

Konečné pořadí čtyřhra ženy

1. Mazurová Michaela a Valigurová Alice

2. Davidová Marika a Solnická Nela

3. Moravcová Michaela a Frischová Kateřina

 


Ženy

 

Konečné pořadí čtyřhra muži

1. Kořený Tomáš a Heidler Jakub

2. Halfar Jiří a Láznička Jakub

3. Kocich Jiří a Fojtík Radim

 


Muži

 

FOTO